Glimmergumman

Jobbmöte!Allmänt

Posted by Birgitta Fernström Thu, April 19, 2018 08:42:53

Så var det dags att titta på Ingegerds skisser, diskutera, fundera, planera och tycka till -ja, närmare bestämt vrida och vända våra olika tankar och idéer vad gäller illustrationer och layout. Blog imageEfter att ha givit ut fyra böcker tillsammans känner man varandras arbetssätt och med det följer en trygghet. Att konstnärligt kunna lita på varandra är en förutsättning för ett gott samarbete.
Blog imageEfter en underbart god sopplunch triggades arbetslusten i gång på allvar och vi jobbade på utav bara katten (!). Självklart går det lättare i mysig arbetsmiljö, och arbetsdagen försvann i ett nafs. Den goa' känslan finns kvar och den hoppas vi hoppas vi består innanför pärmarna, när boken är klar i sommar!Ny bokAllmänt

Posted by Birgitta Fernström Wed, April 11, 2018 20:43:01

Hoppsan, nu är hon på gång, Lilla Rosa i regnbågsboken som kommer till sommaren! Manus redigerat och överlämnat till illustratör.....
Blog imageBara en driven illustratör kan se att det finns något att hämta i mina tafatta bildförsök....Tro nu inte att illustrationerna i boken om Lilla Rosa kommer att ha någon som helst likhet med de kråksparkar jag åstadkommit!Blog imageMen uppenbart är att det går att begripa ett och annat mot bakgrund av manuset. Nästa vecka spånar Ingegerd och jag tillsammans utifrån hennes professionella skisser - det ser jag fram emot.smiley Tidsplanen så gott som klar!

Böcker och föreställningarAllmänt

Posted by Birgitta Fernström Mon, March 26, 2018 20:39:40

Just nu handlar mycket om böcker...Blog imageFlera böcker har släppts sedan den här bilden från Bokmässan på Koberg för några år sedan, bl.a. Pyttepojken Pelle och stjärnfallet, som nu väntar på en fortsättning. Men Pelle får vänta till 2019. Anna Maria Persson som illustrerat de två tidigare pytteböckerna förgyller även den tredje boken, Pyttepojen Pelle på utflykt (arbetsnamn?)
*
För närvarande håller boken om Lilla Rosa på att ta form. Liksom i Ebba-boken och Pysenböckerna är det Ingegerd Härgestam som står för illustrationerna. För första gången samarbetar jag med ett estniskt bokförlag. Spännande!
Blog imageFlera föreningar har bokat program för hösten, då jag varvar föreställningarna Gummor och Gubbar i Osalig Blandning och Tokigt och Tänkvärt, två program med ungefär samma upplägg, där eftertänksamhet blandas med humor. (Se Evenemang http://www.glimmergumman.se)

Lokal BokmässaAllmänt

Posted by Birgitta Fernström Sun, March 18, 2018 13:09:24

Så är årets Lokala Bokmässa över....Tack alla fantastiska medhjälpare och sponsorer!
Blog imageKlockan 10 prick öppnades dörrarna för besökarna på Hemgården, där den lokala bokmässan anordnades för andra året i rad. Cirka fyrtio kända och okända författare med någon form av boråsanknytning samsades i de tre lokalerna i det härliga huset vid busstorget.
Tyvärr höll Kung Bore oss fortfarande i sitt grepp, men solen sken, men Gumman Tö stod bakom knuten i det vackra men kalla vårvädret. En och annan vågade sig ut och många hittade vägen till Bokmässan.
Blog imageFöraning av våren fick de som besökte Christina Gustavson www.gustavson.se - här ii vackraste vårhatten - som också skrivit många intressanta och spännande böcker. Just nu kan hon njuta av sin senaste ljudbokssuccé, Mördande lögner!
Hon bjuder på fina glimtar från mässan på sin
facebooksida: www.facebook.com/joelsgardenforlagsgrupp/

Ovan ser du några av utställarna: Ann-Carin Svanå, lektör och författare, www.annacarinsvana.se och Yvonne Granqvist Schultz, författare, som också håller skrivarkurser på Hemgården, www.granqvistschultz.se; mångsidiga musikern och författaren Sabina Henriksson www.sabinahenriksson.se;författaren och polismästaren Lena Matthijs sv-se.facebook.com/forfattare.matthijs/ och poeten Astrid Carlsson (som jag tyvärr inte lyckas länka till!) samt författaren Sara Schwardt, som bl.a. skrivit om sin brevväxling med Astrid Lindgren, saraschwardt.se/ och för oss boråsaren välkände Åke Englund www.facebook.com/Hemligheters-börda-101560453550349/.
Många fler hade jag velat ta med här; gå gärna in på Facebookdär du hittar de flesta, googla eller besök Hemgårdens facebooksida , där du hittar reportage från Bokmässan!
Blog image Flera författare valde att hålla egna kortföredrag på Lilla scenen (listan blev snabbt fulltecknad!), som t.ex.härliga Charlotta www.popcornmannenpoppe.se, som bl. a. skrivit boken Orkidébarnet.Blog imageAndra intervjuades av Lena Kvist och Niclas Sennerteg från Borås Tidning på Sagateaterns scen.Läs gärna Borås Tidnings reportage om Bokmässan www.bt.se/om/bokmässan/


Blog image
Liksom som förra året gjorde Hemgårdens personal med Monica Larsson och Janne Nolin i spetsen, ett otroligt jobb med alla förberedelser och fantastisk bemötande under hela mässan. Trötta, nöjda och glada samlar vi nu ihop oss, går ut och njuter - kanske med en bok och en kaffekopp och letar upp ett ställe där solen lyser!

Gå gärna in på Hemgårdens hemsida och titta på allt som händer i det gula huset vid torget www.hemgarden.nu !
Härliga seniorer!Allmänt

Posted by Birgitta Fernström Wed, March 14, 2018 12:37:18

Eftermiddagsbesök i småländska Skillingaryd...
I Församlingshemmet bjöds på kaffe med dopp, där seniorer från både Skillingaryd och Vaggeryd träffades för en stunds härlig samvaro.Blog imageKanonfotograf och ordförande Lennart Fritz fångade mig i samtal med glada besökare innan framträdandet med Gummor och Gubbar i Osalig Blandning.

Blog imageTack Lennart och Harald för ett jättetrevligt besök hos er!

Vår - arbetslust!Allmänt

Posted by Birgitta Fernström Sat, March 10, 2018 10:09:39

Nu frågar man sig: Är detta våren, äntligen?Blog imageTakdropp och sol ska väl ändå skrämma bort snö och kyla. Man längtar!!!

Arbetslusten kommer tydligen med ljuset... Vad ska man annars kalla det med två bokprojekt i sikte? Det första om Rosa-Li är redan på gång och Pytteojken Pelles tredje bok börjar också se dagens ljus, om än så försiktigt.

Nu gäller att inte ha för bråttom utan vrida, vända, göra om, tänka nytt, korrläsa, redigera etc och anlita folk som är proffs på olika delar, innan boken får se dagens ljus, särskilt om man som jag ger ut på eget förlag. Känns än viktigt att inte ge avkall på kvalitet. Tycke och smak däremot är något helt annat; där har man inga garantier.

Tack och lov för alla kunniga människor runt omkring mig, som jag har glädjen att samarbeta med!

PausAllmänt

Posted by Birgitta Fernström Fri, March 02, 2018 12:18:29

Hemma igen efter några välbehövliga, varma veckor söderut. Det blev onekligen en omställning att komma från ett soligt Spanien plus 20 grader ......Blog image..... till -20 och massor med snö i Sverige! Och då talar jag ändå inte om kyleffekten.Blog imageVem kunde ana att vi skulle få en isvecka?!!Blog imageMarbellas ljuvliga omgivning uppe i bergen bjöd på sin allra vackraste mandelträdsblomning. Vilken ynnest att få uppleva den, speciellt som den bara varar några dagar!
Blog imageKonstnärsbyn Genalguacil har sin egen TV, "direktsändning ur verkligheten", som inte slås av någon artificiell kanal!
Blog imageVäl hemkommen var det dags att fira lilla mamma, 94, här på ett foto från vårt julfirande. Alltså blev det några dagar i Västmanland också.
Blog imageNu får bilderna från Spanien, som fortfarande sitter på näthinnan, hjälpa mig att klara denna vargavinter..... Snart ska det väl ändå bli vår....Man läääängtar!
Blog image


Första gången på SmåLit...Allmänt

Posted by Birgitta Fernström Mon, February 05, 2018 09:17:47

SmåLit - en ny erfarenhet.... Blog imageKan man hitta en bättre bild för läsande än denna tös, djupt försjunken i en bok!

Många människor trotsade vintervädret och tog sig till Biblioteket i Jönköping resp. Gummifabriken i Värnamo, där mässorna hölls. Dock upplevde jag långt färre besökare än jag förväntade mig, kanske på grund av det plötsliga väderomslaget, snöröjningen som hade svårt att hinna med. En och annan tvekade nog att ge sig ut.
Försäljningen blev därefter, inget att skryta med, men som alltid trevligt att träffa läsare och extra kul när någon säger: "Åh, den boken har jag hört talas om. Jag är förskollärare och vill köpa den." Då blir man förstås glad!Som alltid roligt att träffa andra utställare, gamla och nya bekanta - som t.ex. härliga CharlottaPokemonmannen http://www.popcornmannenpoppe.se, LisaFantasyförlaget http://www.fantasiforlaget.se, EvaOrdspira http://www.ordspiran.se och inte minst Joke GunsSmåBus http://smabusfestival.se/sv/program.html, som arrangeras i september 2018. Bilderna ovan blev lite omkastade, men gå in på deras spännande hemsidor och läs mera!Blog imageGlimmergumman tackar för sig på SmåLit och tar med sig erfarenheter (good and bad) inför vår Lokala Bokmässa på Hemgården i Borås www.hemgarden.nu. Hoppas vi ses!

Bokmässa igen!Allmänt

Posted by Birgitta Fernström Thu, February 01, 2018 15:41:03

Nu gäller det att byta FÖRESTÄLLNINGSHATTEN till FÖRFATTARKEPSEN, för snart bär det av till SMÅLIT, Bokmässa i Jönköping och Värnamo. Ser fram emot att träffa besökare och utställare - alltid lika spännande! - Med på resan är förstås Ebba, Pelle, Pysen och alla de andra!
Blog imageDen här gången gäller det vara snabb i vändningarna....
På onsdag väntar seniorföreställning med Gummor och Gubbar i Osalig Blandning...Blog image... och på torsdag styr jag kosan söderut i några veckor!Blog imageBlog image

FinbesökAllmänt

Posted by Birgitta Fernström Wed, January 24, 2018 12:39:49

Inte varje dag man får besök av en journalist, som är med "En dag på jobbet"!
Journalisten Minna Ulin besökte vårens första framträdande, som ägde rum i Sjömanskyrkan, där många SPF-seniorer från Linnéstaden i Gbg hade samlats för att lyssna till ett och annat guldkorn ur vår svenska vis-och litteraturskatt. Glimmergumman glimrade efter bästa förmåga och av mottagandet att döma var publiken nöjd. Blog image Minna fotograferar och skriver för SKPF:s tidning Här och Nu.

NyttAllmänt

Posted by Birgitta Fernström Mon, January 15, 2018 11:23:49

Inte utan att det känns kul, när man får trycka en ny upplaga!
Blog imageDe här tre små vers- och målarböckerna, som är illustrerade av Ingegerd Härgestam, blev uppenbarligen mera populära vartefter tiden gick och är nu slut på förlaget!
I februari 2018 finns de nya böckerna åter i lager.

Nytt årAllmänt

Posted by Birgitta Fernström Mon, January 08, 2018 19:29:29

Blog imageNytt år - nya Fräcka Köksgardiner - stolt sömmerska!